Çocuklarda Alerji testi Ne zaman Yapılabilir?



Gece çocuğu uyutmayacak şiddette öksürükler, özellikle sabaha karşı nöbet şeklinde geliyor ise ve zaman zaman kusmaya  götürebiliyorsa mutlaka alerjik açıdan ele alınmalıdır. Benzer şekilde soğuk algınlığı bulguları olmaksızın egzersiz , gülme veya ağlama sonucu gelen öksürükler  mutlaka altta yatan bir alerji açısından araştırılmalıdır.
Tekrarlayan bronşit ve bronşiolit atakları 3 veya daha fazla gelişmişse yine alerji yönünden araştırılmalıdır.
Bu hastalıklarda nöbet şeklinde öksürük ile veya öksürüksüz gelişebilen hırıltı, hışıltı atakları yaşanabilir. Küçük çocuklarda bu ataklara sık soluma ve göğüste inip kalkma şeklinde gözlenebilen nefes darlığı yakınması da eklenebilir. Bu durumlarda en sık görülen neden alerji olduğu için alerji testi  mutlaka yapılmalıdır.
Alerji testi her yaşta yapılabilir; ancak alerji araştırmasında Altın Standard kabul edilen alerji deri testi 3 yaşından sonra en güvenilir sonuç verir. 3 yaşından sonra elde edilen pozitiflik de negatiflik de anlamlıdır. 3 yaş altında yapılan deri testlerinde sonuç negatif çıkarsa hastada alerji yoktur dedirtmez. 3 yaşından sonra alerji deri testi tekrarlanmalıdır. Ancak 3 yaşın altında da olsa sonuç pozitif çıkmış ise anlamlıdır, çocukta alerji olduğunu yüzde yüz söyler.
Alerji testlerinde çıkan sonuçların mutlaka yakınmaları ile ilişkilendirilmesi gerekir. Sonucun pozitif olduğu ancak şikayetin olmadığı durumlarda mutlaka tedavi edilmesi gerekliliği olmayabilir. Sonuç olarak test değil hastalık  tedavi edilmelidir.
Ağızdan kullanılan alerji ilaçları alerji deri testini etkileyebilir. Test yapılmadan en az 1 hafta öncesinde alerji ilaçları, grip ilaçları ve bazı öksürük ilaçları kullanılmamalı.
X